faforgács

A faforgács előállítására sok módszer létezik, ezek egyike – régi hobbim – a fa esztergályozása.

A szekrény

2009.10.22. 00:41

Mint az már az eddigi írásaimból is kiderült, nagyon szeretem a fát, és a vele való munkát. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ezzel kapcsolatban semmilyen szakmai végzettségem nincs. Amit tudok, azt autodidakta módon szereztem meg. Gondolom, ez a kész munkákon meg is látszik :)

A hosszú bevezető helyett a lényegre is térhetnék. Kisebbfajta problémám akadt a szép lassan gyűlő CD/DVD lemezek tárolásával, konkrétan már nem tudtam őket hová pakolni. Jött az isteni szikra: kellene nekik egy szekrényt készíteni. Az ötlet kiváló volt, már "csak" azt kellett kitalálnom, hogy milyen formájú legyen és hogyan készítsem el. Gondoltam -én kis naiv- , hogy a forma nem lehet probléma, hiszen ott az internet.

Nosza, megtúrtam a hálót, és szinte belefulladtam a találatokba. A probléma abból adódott, hogy ami tetszett, annak az én szakmai felkészültségemmel nem mertem nekiállni, amit talán meg tudtam volna csinálni, az meg nem tetszett. Hát kérem van ez így :)

Nem volt más választásom, nekiálltam saját kútfőből... Hogy mennyi időt vett igénybe a tervezés, azt inkább ne feszegessük. :)  Mondjuk úgy, hogy nem volt egyszerű szülés, de - ha lassan is - elkészült a beméretezett terv.


Boldogan vonultam be a műhelyembe, hogy nekiálljak a kivitelezésnek. Na akkor kaptam a tervemtől az első pofont. A meglévő faanyag méretei nem adták ki a számított méreteket. Ugyebár teljesen egyértelmű, hogy erről nem én tehetek, hanem a tervrajz, hiszen „neki” kellett volna már tervezés közben figyelmeztetnie a hibára. Ugye ezzel mindenki egyetért?! :)

A méretek kijavitása után kezdödhetett az első fázis az anyag méretrevágása, utána pedig a gyalulás. Ez igazán simán ment, csak a gyalugép ékszija szakadt el. A többi bakit nem mesélem el, mert nem akarom a gépeimet kellementlen helyzetbe hozni még akkor sem, ha “ők” az okai mindennek :)

Végül ha nem is zökkenőmentesen, de elkészült a nagy mű. Anyaga amerikai dió. A kis szekrény koloniálja kézi faragással készült, a nagyé gépi koloniál, csiszolás után mindkettő parafinolajjal és tyvelin lakkal van kezelve.

A leírtak után, ugye nem tűnik véletlennek a döntésem: a továbbiakban maradok inkább a faesztergálásnál. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://faforgacs2.blog.hu/api/trackback/id/tr221466756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varifer 2010.04.10. 09:08:14

Szia Faforgács!

Ismételten virtuális tollat ragadva, mondom el véleményen.
Ehhez a szekrényhez gratulálva!
Mint írod nem egy egyszerű dolog volt megalkotni, de a kitartás meghozza a várt eredményeket. Bár be kell valljam nekem sem a szakmám a fával való foglalatosság, mégis véleményt formálok azzal hogy ezeknek a szekrényeknek a kivitelezést mesteri szintnek nevezem. Igényesen elkészített és szemnek is tetsző darabok. Gratulálok hozzá.

faforgacs 2010.04.11. 14:52:13

@Varifer:
Szia Varifer.
Köszönöm szépen a hozzászolásodat.Örülök neki, hogy tetszenek a szekrények.igaz, hogy nem volt egyszerü megcsinálni,de megérte.Mint azt már irtam,azért inkább maradok a faesztergálásnál:)
faforgacs


süti beállítások módosítása